â–¼

Ulu Ozanlar -Yemini (6)

Alkışlarla Yaşıyorum - 455 izlenme

Yüklenme Tarihi: 04 Ekim 2015 - 18:21

Yorumlarınız ve destekleriniz için hepinize teşekkür ederim. Güzel ANADOLU'muzun kültürünü oluşturan temelini atan "YEDİ ULU OZANLAR" ı tanımayı ve tanıtmayı kendime borç bildim bu büyük insanları tanıyıp izledikten sonra . Alevilik Müslümanlık Sunni lik umurumda değil ama bu güzel insanları tanıyalım arkadaşlar.Yedi Ulu Ozan, Alevilik'te söyledikleri Deyişler ile alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile ulaştıran kimi hükümdar-şair, kimi halktan bir çoğu Ehli Beyt soyundan gelen kişilere denir.

Cemler'de okunan deyişlerin tamamına yakını bu ozanlara aittir. Artık, bir kutsal miras niteliğinde kuşaktan kuşağa taşınır olan bu deyişlerin eşi görülmedik sanatsal yapısı ve 'Ulu Ozanlar'ın gerektiğinde ölümden çekinmemeleri ve yapitlari onları halk nezdinde Ulu kılmıştır. Yedi Ulular hakkında günümüzde yapılan sanatsal eserler daha çok Türkiye, eski SSCB,Bulgaristan,Makedonya, Azerbaycan, Suriye ve İran'da yayımlanmaktadır.

Yedi Ulular olarak anılan şairler: Seyyid Nesimi (14. yy.) Yemini (15. yy.) Fuzûlî (16. yy.) Şah İsmail Hatayi (16. yy.) Kul Himmet (16. yy.) Virani (16. yy.) Pir Sultan Abdal (16. yy.) 'dır.
Reklam