Venizelos'a Suikast Girişimi (1933)

Alkışlarla Yaşıyorum - 955 izlenme

Yüklenme Tarihi: 05 Ekim 2019 - 18:09

Bu tarihi film 6 Haziran 1933 suikast girişimi sonrası çekilmiş.Mekan Büyük ihtimal polis garajı.7 haziran yada 8 haziran olabilir.Eski başbakan Elefterios Venizelos arabasına bakıyor.Arabaya 30 dan fazla mermi isabet etmiş.Bu arada bina etrafı Venizelos taraftarlarıyla dolu.
Elefterios Venizelos ve eşi Elena Venilzelos yakın aile dostları Penelope Delta' nın Kifissia'daki evine akşam yemeğine davet edilmişlerdi.İkili saat 23:00 da evden ayrılıp
Atina daki evlerine dönüşe geçtiler. Venizelos çifti Pakar marka otomobildeydi.Arkalarında onları koruyan görevlilerin kullandığı Ford marka otomobil vardı.Saat 23:30 sularında Konvoyun yolu kesildi.

Araba çapraz ateşe tutuldu.Korumalardan Markakis vurularak hayatını kaybetti.Çatışma esnasında Elana Venizelos vurularak yaralandı.Çatışma 20 dakika sürdü.Venezilos çiftini taşıyan araba olay yerinden kaçırıldı.Elena Venezilos hastaneye kaldırıldı.
Başbakan Panagis Tsaldaris eylemi kınadı .Sorumluların derhal yakalanacağını duyurdu.İkisi üst düzey polis 18 kişi yapılan sorgulamalar sonucu tutuklanıp hakim önüne çıkartıldı.Yapılan soruşturmada suikast için bilinmeyen bir kaynaktan 2 milyon Drahmi para ayrıldığı tespit edildi.Yapılan yargılamalardan hiç bir sonuç çıkmadı.Sanki gizli bir el olayı örtbast edin emri vermişti.Dava bir daha açılmamak üzere kapandı.Belkide bu suikast bir tezgahtı Türkiye üzerine atılacaktı .Venizelos un o dönem yüzbinlerce fanatik sempatizanı vardı eğer ölseydi neler olurdu kim bilir .Emperyalistler barış ortamından hoşlanmazlar .Silah satmak için savaşa ihtiyaçları vardır....
Bu cografyada buna benzer provakasyonları suikastleri daha evvel gormedik mi ? yaşamadık mı ?
Suikast sonrası Atatürk Venezilos a telgraf çekti.
Atina da Mösyö Venizelos Hazretlerine

Zatı devletlerinin bir hüsnü tesadüf eseri olarak kurtuldukları suikastten çok müteessir ve Madam Venizelos‘un aldığı yaradan ziyadesile müteellim olarak nezdlerinde derin teessürümün tercümanı olmanızı rica ederim.
Kendilerine çabuk afiyet temenni eder ve en samimi hislerime inanmanızı dilerim. (Özgür Sanal)
Reklam