Yalnız Ejderha Ağrı Dağı Masalı

exixiz - 1.535 izlenme

Yüklenme Tarihi: 18 Eylül 2018 - 03:16

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, baharın gelişiyle rengarenk çiçekler ile süslenirken , kuşlar böcekler ötüşmeye, arılar bal yapmaya ve dünyanın en güzel kelebekleri kanat çırpmaya başlamış. Bu güzel kelebeklerden birisi kanatlarını çırpmış çırpmış. Kış uykusundan uyanmak üzere olan Boz Ayı yavrusu Piti’nin burnuna konmuş. Piti biraz başını oynatmış kelebek gitmemiş. Biraz kaşınmış kelebek gitmemiş. Sonunda dayanamamış ve hapşırmış. Onun inindeki ve komşu inlerdeki bütün ayılar bu sesle kış uykularından uyanmış. Kış uykusundan yeni uyanan Boz Ayılar şaşkınlıkla etrafa bakarken aralarında yatan başka bir hayvan olduğunu görmüşler. Anne ayılar hemen yavrularını bu hayvandan uzaklaştırmış. Büyük ayılar yabancı hayvanın çevresini sarmış. Piti büyük ayıların bacaklarının arasından bu yabancı hayvanı görmeye çalışmış.
“Küçük kanatları var” demiş biri. “Bir kuş olabilir.”
“Bu küçücük kanatlarla uçuyor olamaz ayrıca bir kuştan çok büyük baksana şuna” demiş diğeri.
“Uzun kuyruğu var” demiş biri. “Kertenkele olabilir.”
“Görmüyor musun kocaman bu büyüklükte kertenkele olur mu?” demiş diğeri.
Bu sırada uyanan minik ejderha tepesinde konuşan bir sürü kocaman ayı görünce korkmuş ve ayıların ayaklarının arasından kaçmaya çalışmış. Piti ve Ejderha burun buruna gelmiş. Piti’nin annesi onu hemen kucağına almış ama yavru ejderha yalnızmış ve çok korkmuş. Piti’nin annesi Yavru ejderhaya hafifçe yaklaşmış. “Bu hayvanın ne olduğunu bilmiyorum ama bir yavru olduğuna eminim” demiş. “Bize zarar vereceğini sanmıyorum.” Yavru Ejderha birden susmuş. Ayıların kendisinden korktuğunu anlamış. Ayılar ejderhaca bilmiyormuş. Piti “Bence o da bizden korktu. Bize bunu anlatmaya çalışıyor” dediğinde ejderha kafasını sallamış. Ayıların en bilgesi yavaşça Yavru Ejderhaya yaklaşmış ve “Haklı olabilirsiniz ama; bu hayvan ne? Ne kadar tehlikeli? Nereden geldi?” demiş. Piti ejderhaya gülümseyerek yeri işaret etmiş. Ejderha hemen anlamış yere bir şeyler çizmeye başlamış. Birkaç ay önce bu inde bir yumurtanın içinden çıktığını etraftaki ayıları görünce onlardan biri olduğunu düşünüp yanlarına yattığını çizerek anlatmış. Bazı ayılar bu büyüklükte bir hayvanın yumurtadan çıktığına inanmamış. Ejderha gitmiş yumurta kabuklarını getirmiş. Uzun tartışmalardan sonra ejderhaya kim olduğunu anlaması için zaman vermeye karar vermişler. Ejderha üzüldüğünde ya da kızdığında ağzından duman çıktığı için Piti ona Duman diye sesleniyormuş. Dumanın kim olduğunu ararken çok iyi arkadaş olmuşlar. Her gün yeni bir hayvanın yanına gidip onları inceleyip onlardan olup olmadığını anlamaya çalışıyormuş. Piti’nin annesi hem yavrusunun gelişiminden hem de Duman ile arkadaşlığından mutluymuş. Bir gün, Piti ve Duman'ın oyun oynamak için girdikleri mağaranın girişi nereden geldiğini anlamadıkları kocaman bir tahta parçası ile kapanmış. İtmeye çalışmışlar olmamış. Kaldırmaya çalışmışlar olmamış. Bağırmışlar seslerini duyan olmamış. Duman güçlü bir nefes almış ve var gücü ile bağırıp yardım çağırmaya hazırlanmış. Ama bu sırada inanılmaz bir şey olmuş Dumanın ağzından ateş çıkmaya başlamış. Tahta yanıp kül olmuş. Piti’nin korkudan ödü kopmuş çünkü ayıların en korktukları şey ateşmiş. Duman da çok korkmuş çünkü yapabildiği şeye inanamamış. Durumu gidip annesine anlatmışlar. Anne ayı diğer ayılara durumu uygun bir şekilde izah etmiş. Ayılar korkmuş bazıları Duman’ın hemen uzaklaşmasını istemiş. Bazıları Duman’ın gücünden yararlanmak istemiş. Uzun tartışmalardan sonra Duman ile konuşmaya karar vermişler. Ayılar Duman’a ne yapmak istediğini sormuş. Ayılar o kadar içten o kadar sevgi doluymuş ki; Duman, onlarla kalmak istemiş. Ayılar da buna çok sevinmiş. Tabii ateşini onlardan uzak tutması şartıyla.
Kış gelip ayılar uzun uykuya yattıklarında Duman soğuk kış günleri onları ateşi ile korumuş ve ısıtmış. Böylece Duman gerçekte kim olduğunu bulmuş. Ayıların Koruyucusu Ağrı Dağı’nın kış bekçisi..
Reklam