â–¼

Yaşam Nasıl Başladı.. Miller-Urey Deneyi (Carl Sagan)

burcuque - 487 izlenme

Yüklenme Tarihi: 30 Aralık 2014 - 00:45

Miller-Urey Deneyi, yaşamın başlangıcına yönelik ikonik deneylerden birisidir. Aslında "Miller-Urey Deneyi" olarak bilinen deney, 1952 yılında Stanley Miller ve Harold Urey tarafından gerçekleştirilen orijinal deney olsa da, onların zamanından bu yana yapılan sayısız varyasyon ve tekrar deneyi de aynı isimle anılmaktadır. Dolayısıyla Miller-Urey Deneyi ile ilgili anlatımlarda, orijinal deneye mi, yoksa sonradan yapılan ve hatalarından arındırılmasını sağlayan tekrar deneylerinden birine mi işaret edildiği belirtilmelidir. Carl Sagan bu muhteşem videosunda bizi başlangıca, Miller-Urey'in orijinal deneyine götürecektir.

Miller-Urey Deneyi'nin orijinali, bazı hatalara sahip olsa da, bu hataların hiçbiri varılan sonuçları yanlışlayacak düzeyde değildir. Sonradan yapılan düzeltmeler ve geliştirmelerle bırakın çürümeyi, tam tersine Miller ve Urey'in erişebildiklerinden bile yüksek bir başarıya erişmiştir.

Miller-Urey Deneyi ile çok fazla sayıda yanlış bilgi internet ve halk arasında dolaş(tırıl)maktadır. Bunların birçoğuna az sonra vereceğimiz yazılarda zaten değinmiştik. Ancak kısa ve öz olarak 3 temel yanlışı düzeltelim:

1) Miller-Urey Deneyi çürütülmemiştir. Halen inorganik malzemelerden, tamamen doğal süreçlerle organik malzemelerin oluşabileceğini ve yaşamı başlatacak olan kimyasal evrimin temellerini oluşturabileceğini gösteren, modern bilim tarafından kabul gören bir deneydir.

2) Miller-Urey Deneyi, yaşamın doğal yollarla başladığını ispatlamamıştır. Bu deneyde canlılık üretilmemiş, canlılığı üreten kimyasalların, "cansız" yapılı kimyasallardan doğal yollarla oluşabileceği ispatlanmıştır. Böylelikle, canlılığın kimyasal evrim yoluyla kendiliğinden ve doğal bir şekilde başlayabileceğine yönelik bilgilerimize olan güvenimiz katlanarak artmıştır.

3) Miller-Urey Deneyi'nin de içinde bulunduğu abiyogenez sahası, tarihin hiçbir safhasında çürütülmemiştir. Redi ve Pasteur'ün çürüttüğü, "spontane jenerasyon" fikridir. Canlıların bir anda "puf" diye var oluvermelerinin imkansız olduğu gösterilmiştir. Ayrıca varılan sonuçlardan biri, günümüzde canlılığın canlılıktan gelmek (biyogenez) zorunda olduğudur. Redi ve Pasteur'ün deneyleri, canlılığın ilkin başlangıcına yönelik hiçbir bilgi vermemektedir. Canlılık ezici büyüklükteki bir ihtimalle cansızlıktan, abiyogenezle başlamış, sonrasında canlılıkla, yani biyogenezle devam etmiştir.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için:

1) "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" kitabımız: http://www.evrimagaci.org/fotograf/48...

2) Abiyogenez - 14: Miller-Urey Deneyi Nedir, Ne DeÄŸildir? (http://www.evrimagaci.org/makale/87)

3) Abiyogenez- 15: Miller-Urey Deneyi'ne Yönelik Eleştiriler ve Açıklamalar (http://www.evrimagaci.org/makale/144)

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Not: Çeviri bize ait değildir. 2:56'da "4 milyon yıl önce" olarak çevrilmiş kısım, "4 milyar yıl önce" olmalıdır.
http://www.evrimagaci.org/
Reklam