Yılmaz Güney - Zahit Bizi Tan Eyleme

Alkışlarla Yaşıyorum - 2.595 izlenme

Yüklenme Tarihi: 15 Mayıs 2015 - 00:56

Ağıt filminin zamanında yasaklanmış ancak yine de kesilmemiş bir sahnesidir. Filmde eşkiyalar anlatılmaktadır. Çobanoğlu (Yılmaz Güney), yaralanmıştır ve bir hemşire getirilmiştir. Arkadaşları da ona güç vermek için Zahit Bizi Tan Eyleme'yi söylüyorlar. Filmin montajı bittikten sonra Ankara'ya gönderiliyor ve oradaki kurul da müzikten dolayı bu sahnenin çıkarılmasını istiyor. Filmin kopyalarından bir tanesinde bu sahne kesiliyor. Ancak sonra Yılmaz Güney ekibine "Bizde başka kopyalar da var, sorun yok" diyor ve sinemalara hiçbir sahnesi kesilmemiş haliyle gönderiyor. Tabi kimsenin de bundan haberi yok. Çünkü kesilirse filmin bütünlüğü bozulacaktır.
Not: İzleyenler bazı yerlerde senkronun tutmadığını görecektir. Hiçbir eleştiri gelmeden onu da açıklayayım. Bu sahne çekilmeden bir gün önce bu türkünün söylenmesine karar veriyor Yılmaz Güney. O andan itibaren bilmeyenler ezberlemeye çalışıyor. Hayati Hamzaoğlu zaten bildiği için ağız hareketleri en iyi onun tutuyor. Tabi sonradan stüdyoda tekrar üstüne söyleniyor.

Film: Ağıt - 1972
Yönetmen-Senaryo: Yılmaz Güney
Oyuncular: Yılmaz Güney, Hayati Hamzaoğlu, Sermin Hürmeriç, Bilal İnci, Atilla Olgaç, Yusuf Koç, Nizam Ergüden, Abdurrahman Palay
Zahit Bizi Tan Eyleme eseri: Muhyi
Filmin Müzikleri: Arif Erkin
Reklam