Bordo Bereliler'in Çekiç Harekatı (1997)

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.097 izlenme

Yüklenme Tarihi: 02 Mart 2015 - 17:25

Çekiç Harekâtı, 1997 yılının mayıs ayında başlayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyondur. TSK'nın Kuzey Irak'a yaptığı 200.000 asker ve korucunun katıldığı en kapsamlı operasyonlardan biridir.

Türk Hükümeti Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkını kullanarak 1992-1997 yılları arasında Kuzey Irak'taki PKK örgütünün silahlı militanlarının barındığı ve eğitildiği kamplara hava destekli kara kuvvetleri birlikleri ile operasyonlar yaptı. 1997 yılının Mayıs ayında başlayıp 2.5 ay süren Çekiç Harekatı Kuzey Irak'a düzenlenen harekatlar içinde katılan personel sayısıyla en kalabalık ve kapsamlı olanıydı.

Operasyon, Malatya 2. Ordu Komutanlığı sorumluluğunda yapılmıştı. Harekatta siklet merkezi dağlık bölgede operasyon yapan Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Altay Tokat tarafından sevk idare edilmiştir. 7. Kolordu Komutanlığı ise Habur'dan mekanize birliklerle kuşatıcı bir manevra şeklinde icra edilmiştir. Harekata katılan Barzani kuvvetlerine ait Peşmerge unsurları Jandarma Asayiş Komutalığının kontrolünde görev yapmıştır.
Reklam