Lazer ile Varis Tedavisi Nasıl Yapılır? (Prof.Dr.Cüneyt Köksoy)

Projemed Yapım - 1.982 izlenme

Yüklenme Tarihi: 24 Haziran 2014 - 21:05

Varis; Vücudumuzda Kanın Geri Dönüşünü Sağlayan Toplardamarın Hastalığıdır. Kanın Geri Dönüşünü Yerçekimine Karşı Etkili Biçimde Yapabilmek İçin Toplardamarların İçinde Tek Yönlü Çalışan (yukarı Doğru) Kapakçıklar Vardır. Bu Kapakçıklardaki Yetersizlik Sonucu Kan Bacaklarımızda Birikir. Zaman İçinde Bu Biriken Kanın Oluşturduğu Basınç Cilt Altındaki Toplardamarların Genişleyip Görünür Hale Gelmesine Neden Olur.

özellikle Bacağımızın İç Yüzünde Ayak Bileğinden Kasığa Kadar Seyreden Ana Toplardamarda (büyük

safen Damarı) Oluşan Geri Kaçış Daha Küçük Yüzeyel Damarları Etkileyerek Bacaklarda Diz Altı Ve Üstünde Varisler Yapar.

varislerin Bacaklarımızdaki Görüntüyü Çirkinleştirmesi Dışında Bacaklarda Ağrı, Şişlik Ve Dolgunluk Hissine Neden Olur. Bazen Gece Krampları Görülebilir. Eğer Tedavi Edilmezse Zaman İçinde Egzama, Cilt Lekeleri Hatta İyileşmeyen Bacak Yaraları Gibi Ciddi Komplikasyonlara Neden Olabilir.

varis Kimlerde Olur?

dünya Üzerinde Milyonlarca İnsan Varis Şikayeti İle Doktora Başvuruyor. Çoğunlukla Kalıtımsal Nedenler Ön Planda. Kadınların @'ı Erkeklerin %'inde Varis Görülüyor.

diğer Nedenler;
o Hamilelik, Doğum Kontrol Hapı Alınması.
o Uzun Süre Ayakta Kalmayı Ya Da Oturmayı Gerektiren Meslekler.
o Hareket Azlığı, Şişmanlık.
o İleri Yaş.
o Bacak Enfeksiyon Ve Travmaları, Jartiyer Yada Sıkı Lastikli Çorap Kullanımı Eğilimi Olanlarda Varise Neden Olabilir.


evlt ( Damar İçi Lazer Tedavisi ) Nedir?

evlt Varise Neden Olan Toplardamarın, İz Bırakmadan Ve Ameliyatsız Lazer Işınları Kullanarak İçten Yakılması Yöntemidir. Lokal Anestezi İle Basit Bir Müdahale Odasında Yapılabilmesi Ve Kısa Ve Büyük Ölçüde Ağrısız Bir İyileşme Dönemi Olması Gibi Avantajları Bulunuyor.

tedavi Genellikle 1 Saatten Az Bir Sürede Yapılıyor Ve Hasta Müdahele Odasından Yürüyerek Çıkıp Aynı Gün Evine Dönebiliyor. Günlük Normal Aktivitelerini Hemen Yapabilen Hastalar Eğer Çalışıyorlarsa 1--2 Gün İçinde İşlerine Başlayabiliyor.

evlt Nasıl Yapılır?

işlem Öncesi;

tedaviden Birkaç Saat Veya Hemen Önce Yapılan Muayene Ve Tetkikler Bulunuyor. Bacağın Ultrasonik Doppler İle Değerlendirilmesi Ve Fizik Muayene Bulguları İle Problemin Nedeni Ve Ciddiyeti Anlaşılıyor. Bu Bilgiler Işığında Hastaya Hastalığı Ve Girişimin Ne Şekilde Yapılacağı Ayrıntısı İle Anlatılıyor Ve Hastanın Soruları Cevaplanıyor. Girişimin Olası

Riskleri Konusunda Hasta Aydınlatılıyor Ve Onayı İsteniyor.

işlem Sırasında;

Müdahale Odasında Yatırılan Hasta Steril Örtülerle Örtülür.
İşlemin Yapılacağı Bacakta Kateterin Giriş Noktasına Lokal Anestezi Yapılır.
Ultrason Rehberliğinde İşlem Yapılacak Damar Bulunur.
Lazer Kateteri Kasığa Kadar Yine Ultrason Rehberliğinde İlerletilir.
Damarın Seyri Boyunca Yine Özel Karışım Bir Lokal Anestezi (tümesan Anestezi) Yapılır.
Lazer Kateteri Yavaş Bir Şekilde Kasıktan Giriş Yapılan Yere Kadar Çekilerek Damar İçten Lazer Işınları İle Tahrip Edilir.

işlem Sonrası;

• Evlt İşleminin Hemen Sonrasında Elastik Bandaj Veya Basınçlı Varis Çorapları İle İşlem Yapılan Bacağa Kompresyon Uygulanır.
• Bandaj Ya Da Çorabın Ne Kadar Kalması Gerektiği ( En Az 24 Saat) Ve Hangi Durumlar Olmadıkça Gevşetilmemesi Konusunda Hastaya Ayrıntılı Bilgi Verilir.
• Hasta Aynı Gün Evine Gönderilir Eve Giderken Yürüyebilir Ve Eve Döndükten Sonrada Kısa Yürüyüşler Yapması Önerilir.
• 2 Gün Sonra Kontrole Çağrılan Hasta, Artık Günlük İşlerine Dönebilir Sadece Sıcak Banyo Ve Ağır Egzersizler Yapmaması Önerilir.
• Evlt İşlemi Sonrası Rahatsızlık Hissi Minimumdur Hastayı Çok Rahatsız Etmeyen, İşlem Bölgesindeki Hassasiyet Ve Kızarıklıklar 7--14 Gün İçinde İyileşmektedir.
• Hasta 1 Hafta Sonra Kontrole Çağrılır. Daha Sonraki Kontrollerinin Nasıl Ve Ne Zaman Olması Gerektiği Konusunda Bilgilendirme Yapılır.
Reklam