Zumba Dansı

exixiz - 48.840 izlenme

Yüklenme Tarihi: 14 Nisan 2017 - 18:05

Zumba, müziği ve koreografisi belirlenmiş adımları kullanarak ortamı bir parti havasına sokar. Çoğunlukla Latin ve Amerikan müzikleri tercih edilse de, kimi zaman Jazz, pop, country, hip-hop ve Afrika ritimleri gibi farklı ritimler de kullanılır.

90’larda Alberto ”Beto” Perez tarafından yaratılan bu spor, günümüzde 110 ülkede, 90.000 farklı yerde, 10 milyon insana ulaşmaktadır. Yıllar içinde Zumba sınıfları tek tipten çocuklar için olana (Zumbatomik) , yaşlılara uygun olana (Zumba Gold), su içinde yapılana (Su Zumba’sı) , dayanıklılık arttırıcı sınıflara (Zuma Toning) kadar pek çok çeşide ayrıldı. Ayrıca, Zumba öğreten DVDler ve interaktif video oyunları da yapıldı.

Kimler Zumba yapabilir?

Zumba, ayağa kalkıp dans edebilen herkes için uygundur. Dans burada, son derece liberal bir terim. Bu nedenle, daha önceden bir dans deneyimine ya da dans yeteneğine ihtiyacınız yok. Her yaşta, her vücut tipinde ve beden ölçüsündeki insan Zumba derslerine katılabilir. Eğer biraz kalça sallayabiliyor ve müzikten hoşlanıyorsanız bu ders tam size göre!

Zumba ve sağlık

Bazı araştırmaların da kanıtladığı üzere, Zumba gibi dans tipi aerobik egzersizleri, düzenli olarak yapıldıklarında, kardiyopulmoner dayanıklılığını arttırmak gibi bir özelliğe sahipler.

Zumba dersinden ne beklemelisiniz?

Çoğu Zumba dersi 1 saat sürmektedir. Derslere canlı bir ısınma ile başlanır ve ders sonrasında vücudunuzu soğutma ve biraz statik esneme hareketleri ile bitirilir. Çalışma, farklı rutinleri olan şarkılarla yapılır. Birçok dans hareketi gösteren eğitmen, daha önceden Zumba için hazırlanmış olan koreografileri kullanır ve bazen de eğitmenler işe kendi adımlarını, dans figürlerini de katabilirler. Derste uygulanan genel hareketler; mamba, v şeklinde adımlar ve çaçadır.

Diğer aerobik derslerin aksine Zumba, sizin her öğrendiğiniz hareket için müziğin farklı bir yerini kullanmaktadır. Mesela; şarkıda ne zaman bir öpücük sesi gelse, orada, herkes kalçalarını sallar gibi.

Ayrıca Zumba’da eğitmenler fazla konuşmazlar. Bunun yerine size el hareketleriyle ne yapmanız, hangi yöne hareket etmeniz gerektiğinin ipuçlarını verirler ya da el çırparak bir diğer harekete geçeceğinizin sinyalini verirler. Kısacası katılımcılar, hareketleri tekrar ve örneklerle öğrenirler. Bu, ilk defa derse katılanlar için biraz can sıkıcı olabilir ama Zumba’da hemen hemen her zaman aynı şarkılar kullanıldığı için zamanla ritimleri öğrenir ve hareketlere alışırsınız.
Reklam